Wat is handbal?

Handbal wordt gespeeld door 6 spelers en een keeper per team. Op een veld van 40 meter lang bij 20 meter breed met aan beide kanten een doel van 2 bij 3 meter. Bij jongere leeftijden een kleiner doel.

Het spel gaat snel heen en weer en de spelers zijn afwisselend verdedigers en aanvallers. Doelpunten scoort men door de bal in het doel van de tegenstander te werpen, de bal mag niet gespeeld worden met de benen.

Doelpogingen mogen vanaf iedere plaats op het veld plaatsvinden maar men mag de grond in het doelgebied en de bijbehorende lijnen (cirkel) niet aanraken, men mag bij de doelpogingen wel in het doelgebied springen of vallen en men dient ervoor te zorgen dat de bal de hand verlaten heeft voordat men neerkomt op de grond.

Lichaamscontact is toegestaan bij het verdedigen, alle verdedigende acties moeten frontaal worden uitgevoerd. In alle andere gevallen volgt er een straf. Deze straf kan variëren van een vrije worp tot en met een diskwalificatie (direct rode kaart). Handbal kent de volgende straffen:

 • Vrije worp
 • 7-meter worp (penalty)
 • Waarschuwing (Gele kaart – bij volgende overtreding van dezelfde of zwaardere aard volgt een tijdstraf, maximaal drie per team)
 • Tijdstraf (2 minuten – bij 3 tijdstraffen volgt een rode kaart)
 • Diskwalificatie (rode kaart)

Bij een zware overtreding krijgt een speler een waarschuwing of een tijdstraf. Bij zeer ernstige overtredingen kan er een directe rode kaart ook direct worden getoond, dit zijn overtredingen zoals het achterover trekken aan de schotarm of het duwen in de rug van een tegenstander. De speler moet het veld verlaten en mag niet meer deelnemen aan het spel. Na 2 minuten mag zijn plaats wel worden ingenomen door een andere speler.

Een senioren en A-jeugd wedstrijd duurt 2x 30 minuten, een B-jeugd wedstrijd duurt 2x 25 minuten en een C-jeugd en jongere leeftijds categorie wedstrijd duurt 2x 20 minuten.

Binnen Nederland wordt er voornamelijk in de zaal gespeeld. Er is een eredivisie voor mannen en voor vrouwen. Hieronder zit de eerste divisie en daaronder komen de hoofdklasse en de regioklasse. In de lagere klassen is er ook een buiten competitie op verharde velden.

Is handbal iets voor u of uw kind?
Door handbal te spelen, leer je bewegen, gooien en vangen. Je leert goed om te gaan met een bal en je krijgt conditie en reactievermogen. Handbal is een teamsport. Door slim met elkaar samen te spelen en als team aan te vallen, te scoren en te verdedigen kom je veel verder dan wanneer je dat in je eentje doet. Dat is wat handbal zo leuk maakt. Door te handballen leer je:

 • De kracht te ontwikkelen om je eigen keuzes te nemen,
 • Een positief zelfbeeld en het geloof in eigen kunnen te ontwikkelen,
 • Het denken in oplossingen in plaats van problemen eigen te maken,
 • Effectieve strategieën te ontwikkelen om om te gaan met tegenslagen, druk en weerstand,
 • Effectief te leren samenwerken en samen ontwikkelen,
 • Een actieve, bewuste en gezonde levensstijl te ontwikkelen en dus fit te blijven,
 • Waarden als respect, vertrouwen, doorzettingsvermogen, teamspirit en creativiteit te ontwikkelen.

Kijken of handbal dé sport is voor u of uw kind? Train dan een keertje vrijblijvend mee! Neem gerust contact op en vraag naar de mogelijkheden.